SONJA SILTALA

TUNTURI JA MERI – valokuvia Pohjois-Norjasta

Olen asunut neljä vuotta Pohjois-Norjassa Vesisaaressa Varanginvuonon äärellä. Ruijan monumentaaliset ja karut maisemat ovat kiehtovat, mutta samalla vaativat kuvauskohteina. Minne tahansa täällä katsookin ja suuntaa kameransa, hienot maisemat ympäröivät, mutta eivät tallennu kaikessa suuruudessaan kuvaan kuin ani harvoin. Nämä harvat onnistumiset ovat nyt mukana näyttelyssäni.

Kuvissa ovat horisontaalisuuden ja peilautumisen teemat vahvasti läsnä. Taivas on kantena merelle ja sen horisontissa lepäävälle tunturille. Maisema on pilkottu paloihin; taivas, vesi, lumi, jää, kivet ja maa ovat kukin jämäkästi omalla paikallaan. Yksinäinen pohjoisen kulkija ja havaitsija on luonut hiljaisuuden kuvia, joista voi aistia tuulen, maan ja meren kosteuden sekä luonnonvoimien pakahtumisen, äkkiä tilanne voi muuttua ja silloin ihminen on pienuutensa kanssa pakoonpääsemättä kohdakkain.

Kaksi vuotta meni ennen kuin löysin henkilökohtaisen näkökulman Ruijan maisemiin. Kuvissani ovat tunturi ja meri pääosassa. Näillä kahdella jykevällä elementillä on suhde. Tunturi ja meri ovat rakastavaiset, joilla on ikuinen kaipaus toisiinsa. Tämä rakkaussuhde on näkökulmani näyttelyni kaiken kaikkiaan 17 värikuvassa.  

 Sonja Siltala

Vesisaaressa marraskuussa 2004